Feieren kommer hjem til deg for å feie å føre tilsyn med pipe og ildsted. Feieren gir også veiledning om blant annet riktig fyring, slokkeutstyr, røykvarsler og rømningsveier. Gjennomføring av feiing og tilsyn er behovsprøvd og basert på risiko.
Byggverket, omgivelsene, kvaliteten på fyringsanlegget, sot mengde og hvordan du fyrer er ting feieren ser på. I tillegg ser feieren på den generelle brannsikkerheten. Ut fra dette gjøres en faglig vurdering av hvor ofte det bør feies og utføres tilsyn hjemme hos deg. Dette medfører at hyppigheten på feiing og tilsyn kan variere fra bolig til bolig.
Grane kommunes Forskrift om feie- og tilsynsavgift.
Utfyllende informasjon finner du her:
- Ved feiing fra tak: sørg for at stigen opp til taket legges frem til oss. Plasser den under der takstigen er. Dette er et tegn på at dere vet vi kommer. Taksikringsutstyr skal være i forskriftsmessig stand.
- Ved feiing fra loftet: pass på at loftstiger, trapper og atkomsten på loftet er lett tilgjengelig.
- Alle ildsteder og spjeld må være lukket slik at sotskade unngås.
- Ikke fyr når feiing skal utføres.
- Har du sotlukestein i sotluka? Da er det fint om du fjerner denne før feiing.
- Du er selv ansvarlig for uttak av sot hvis vi ikke kommer inn i boligen.
- Ønsker du feiing av røykrøret, ta kontakt med oss.
- Husk å si ifra til leieboere at vi kommer!
- Eier eller representant må sørge for at samtlige enheter, ildsteder og piper er tilgjengelige.
- Om nødvendig må eier eller eiers representant varsle andre brukere.
- Eier fremskaffer eventuell kontrollerklæring eller annen dokumentasjon over fyringsanleggets beskaffenhet, kontroll og vedlikehold.
Feiing og tilsynet er en lovpålagt oppgave for kommunen, og eier plikter å legge til rette slik at feierpersonell får utført sine oppgaver.
Ved installasjon av nytt ildsted er det eiers ansvar å melde fra til kommunen. Det stilles ingen formelle krav til montør eller kontrollør av vedfyrte ildsteder, men brannvesenet anbefaler å bruke kvalifiserte montører. Et ildsted har mange sikkerhetskrav som skal hindre at brann oppstår. Det er spesielt viktig at disse blir fulgt.
Har du endret eller montert nytt ildsted må du melde dette til feiervesenet.
Benytt elektronisk skjema for å melde fra om montering av nytt ildsted
I nasjonale regler heter det at alle hytter og fritidsboliger skal feies, ha tilsyn og sjekkes for brannsikkerheten på lik linje som vanlige boliger (Forskrift om brannforebygging). Hytteeier blir kontaktet i god tid før feing og tilsyn.
Rehabilitering av skorstein:
Pipa blir gjennom årene utsatt for store påkjenninger fra fyring, vær og vind. Derfor kan det hende at pipa vil ha behov for oppgradering, i likhet med andre bygningsinstallasjoner.
Har du fått beskjed at det er på tide å rehabilitere, er dette fordi brannsikkerheten i pipa er svekket, og kan utgjøre en fare for brann. Rehabilitering av pipe må kun utføres av et kvalifisert firma.
Rehabilitering er et søknadspliktig tiltak i henhold til Plan og bygningsloven § 20-1 bokstav f.
Det er eiers plikt å sørge for at tiltaket blir søkt om, men de fleste aktører ordner selve søknadsprosessen. Kontakt byggesakskontoret i din kommune.
Fyr trygt:
Vedovens overflate må ikke bli så varm at den antenner bygningsdeler og annet brennbart matriale i nærheten. Dersom treverk nær ildstedet er misfarget, er det et tegn på at tempraturen har vært for høy.
Fyring med tørr ved gir størst varmeutbytte. Tørr ved gir to til tre ganger så mye varme som rå ved. Tørr ved gir samtidig mindre sot i ildsted og skorstein, og er mest miljøvennlig. Ikke bruk bensin, parafin eller andre brannfarlige væsker til opptenning. Tenn opp med papir og opptenningsved, eller bruk opptenningsbriketter.
Det trengs mye luft til god forbrenning. Ha alle trekkventilene åpne ved opptenning. Når det er god varme i ovenen kan du regulere trekken ned til det brenner med rolige flammer. La veden brenne helt ut til det er en stor haug med glør, før du legger i ny ved.
Det blir lite varme og mye forurensing når ovnen fylles med store mengder ved og det fyres med trekkventilene mest mulig gjenskrudd. Slik rundfyring danner beksot i skorsteinen. Beksoten kan ta fyr og gi sotbrann (pipebrann). En sotbrann kan skade skorsteinen og i verste fall føre til brann i boligen.
Alle som har ovn/fyringskilde koblet til pipa får regning en gang i året.
Gebyret er ikke knyttet opp til tidspunktet feiing eller tilsyn blir gjennomført, men gjelder for kalenderåret. Intervall for feiing og tilsyn kan variere, og reguleres ut ifra behovet.
Brann og eksplosjonsvernloven gir kommunen mulighet til å ta betalt for gjennomføring av feiing og tilsyn.
Kontaktinfo - Feiere:
Helge Salamonsen, formann, tlf. 48243954, e-post: helge.salomonsen@vefsn.kommune.no
Lotte Gabrielsen, feier, tlf: 48098147, e-post: lotte.gabrielsen@vefsn.kommune.no