Etablererprøven for serveringsvirksomhetDaglig leder ved et serveringssted må ha dokumentert kunnskap om drift av serveringssteder. Dette kravet er oppfylt når daglig leder har bestått etablererprøve. Etablererprøven skal sikre at ansvarlig for et serveringssted har de nødvendige kunnskapene om økonomistyring og lovgivning av betydning for driften. Kommunen skal avholde prøven innen 3 uker etter at den har mottatt melding om at du ønsker å avlegge prøven. Etablererprøven er en flervalgsprøve med et tilfeldig uttrekk av spørsmål fra en database. Prøven avlegges elektronisk. Du vil få 90 minutter til å besvare den. For å få bestått prøve må 40 av 50 svar være riktige. Alle som består etablererprøven får et prøvebevis, som det er viktig å ta vare på. Dette er dokumentasjon på at du har nødvendig kunnskap om drift av serveringssteder. Beviset er gyldig på ubestemt tid. Utvidet informasjon finner du her: Hvem kan ta prøven Alle som ønsker det kan ta etablererprøven. Den som skal være daglig leder på et serveringssted, og serverer mat og alkoholfri drikke, må ha bestått etablererprøven. Daglig leder må ha fylt 18 år for å kunne godkjennes som ansvarlig for serveringsbevillingen, og styrer/stedfortreder må ha fylt 20 år for å kunne godkjennes som ansvarlige for skjenkebevilling, men prøvene kan avlegges før fylte 18/20 år. Kriterier For å kunne gjennomføre prøven: Gyldig legitimasjon. Gebyret må være betalt før gjennomføring. Det er ikke anledning til å bruke tolk under avleggelse av prøven eller ordbok/ordliste. Lovsamling er tillatt medbrakt. Andre kriterier: For å få serveringsbevilling må daglig leder for serveringsstedet ha bestått etablererprøven for serveringsvirksomhet, jf. serveringsloven § 5. For å få skjenkebevilling eller salgsbevilling må styrer og stedfortreder for bevillingen ha bestått kunnskapsprøven om alkohollovgivning, jf. alkoholloven § 1-7c tredje ledd. Daglig leder må ha fylt 18 år for å kunne godkjennes som ansvarlig for serveringsbevillingen, og styrer/stedfortreder må ha fylt 20 år for å kunne godkjennes som ansvarlige for skjenkebevilling, men prøvene kan avlegges før fylte 18/20 år. Hva er pensum Boken "Læremateriell - Etablererprøven for serveringsvirksomheter" inneholder det du trenger å vite før du gjennomfører etablererprøven. Boken kan kjøpes hos VINN, her kan du også kjøpe "testprøver" du kan ta for å teste din kunnskap. Pensum for etablererprøven er lovgivning av betydning for hvordan serveringsvirksomhet skal utøves. Dette knytter seg spesielt til hvilken lovgivning man må forholde seg til som næringsdrivende, herunder skatte- og avgiftslovgivningen, regnskapslovgivningen, konkurslovgivningen o l. Pensum for kunnskapsprøven er alkoholloven og alkoholforskriften. Pensum Etablererprøven for serveringsvirksomhet . Gjennomføring av etablererprøven Gjennomføring av prøven: Møt opp i Servicetorget senest 15 minutter før avtalt prøvestart, for registrering og kontroll av legitimasjon. Som gyldig legitimasjon godtas pass, førerkort og bankkort med bilde. Kommer du for sent får du ikke avlegge prøven. Prøvene er flervalgsprøver med 30 spørsmål, med tre svaralternativer per spørsmål. Du har 90 minutter på å besvare prøven, som besvares elektronisk. For å få bestått prøve må 40 av 50 svar være riktige. Prøven avlegges på norsk. Det er ikke anledning å ha med tolk. Du kan bruke norsk ordbok. Tilrettelegging ved spesielle behov: Dyslektikere kan avlegge prøven muntlig. Har du andre spesielle behov, tilrettelegger vi så langt det lar seg gjøre. Dette avtales på forhånd. Maksimal utvidelse av tid er 30 min. Hvor mange ganger kan jeg ta prøven? Du kan ta prøven på nytt helt til du består. Det koster 400 kroner hver gang. Gebyr Etablererprøven for serveringsvirksomhet koster 400 kroner. Du betaler i Servicetorget før du tar prøven. Det er ingen begrensninger i antall ganger du kan forsøke å ta etablererprøven. Det koster 400 kroner hver gang. Publisert av Inger Lise Flotnes Sist endret 07.03.2024 14.48