ServeringsbevillingAlle steder som serverer mat og/eller drikke må ha serveringsbevilling. Hvis du planlegger å starte et sted hvor det serveres mat og/eller drikke må du søke kommunen om serveringsbevilling. Hvis det skal serveres alkoholholdig drikke må du i tillegg søke om skjenkebevilling. Serveringsbevilling gis til selskapet som har det økonomiske ansvaret for driften av serveringsstedet. Hva er et serveringssted? Et serveringssted er et sted hvor det serveres mat, drikke eller begge deler, og hvor forholdet ligger til rette for at gjestene spiser eller drikker på stedet. Serveringen må skje mot vederlag. Eksempler på serveringssteder (ikke utfyllende liste): restauranter kafeer konditorier gatekjøkken puber (med matservering) bensinstasjoner og kiosker (med matservering) Kravet til serveringsbevilling gjelder både for utendørs- og innendørs servering, og også for selvbetjeningsservering. Dere trenger ikke å ha sitteplasser for å bli regnet som et serveringssted, og et gatekjøkken som serverer mat gjennom en luke i veggen, vil være et serveringssted. Det samme gjelder kiosker som i tillegg til vanlige kioskvarer selger mat som varme pølser. Når trenger du ikke serveringsbevilling? Du skal ikke ha serveringsbevilling når virksomheten er av sporadisk karakter. Kravet til serveringsbevilling gjelder når serveringsstedet er forretningsmessig organisert. Gratis servering krever normalt ikke serveringsbevilling. Utvidet informasjon finner du her: Målgruppe Den som vil gjøre næring av å drive serveringssted, må ha serveringsbevilling, gitt av kommunen. Bevillingsplikten gjelder alle serveringssteder der det ligger til rette for at mat og drikke kan fortæres i, eller like utenfor serveringslokalet. Visse typer servering er unntatt fra bevillingsplikt. Disse er omtalt i serveringsloven § 2. Kriterier / Vilkår Serveringsstedet skal ha en daglig leder som har det reelle ansvar for den daglige drift av serveringsstedet. Daglig leder må være over 18 år og ha bestått etablererprøven. Det følger av serveringsloven at bevillingshaver, daglig leder og personer som har vesentlig innflytelse på virksomheten må ha utvist uklanderlig vandel i forhold til straffelovgivningen, skatte- og avgiftslovgivningen, regnskapslovgivningen, lov om forbud mot diskriminering på grunnlag av etnisitet, religion mv., jf. serveringsloven § 6. De involverte må heller ikke ha begått lovbrudd i forhold til annen lovgivning på en måte som vil være uforenlig med drift av serveringssted. Før søknaden blir behandlet blir den sendt på høring til politiet, helse- og omsorgsavdelingen og skatteoppkreveren samt andre relaterte høringsinstanser for å avklare om de involverte oppfyller vandelskravene. Slik søker du Du må sende skriftlig søknad til bevillingsmyndigheten i god tid før virksomheten starter opp. (1-3 måneders saksbehandlingstid) Søknad skal inneholde: Navn, adresse og telefonnummer på bevillingssøker, eventuelt organisasjonsnummer dersom bevillingssøker er et firma. Navn, fødselsnummer og telefonnummer til styrer og stedsfortreder. Søk om serveringsbevilling via vårt elektroniske søknadsskjema Følgende dokumentasjon må vedlegges søknaden: Firmaattest Skatteattest Dokumentasjon på bestått etablererprøven for daglig leder, samt kunnskapsprøven i alkoholloven ved skjenkebevilling. Adkomstdokumenter, for eksempel leiekontrakt eller skjøte Ved fremleie må du sende inn tillatelse til fremleie og fremleiekontrakt Plantegning av lokalet ute og inne Grunneiers tillatelse til uteservering Kjøpekontrakt eller annen dokumentasjon på overdragelse, hvis du søker om bevilling etter eierskifte Øvrige opplysninger fylles inn i skjemaet. Merk at det må opplyses om bakenforliggende eierforhold, for eksempel eiere bak aksjeselskapet, dersom driftsselskapet er helt eller delvis eid av andre selskaper. Behandling av søknaden Saksbehandlingstiden er 1-3 måneder fra fullstendig søknad er mottatt hos kommunen. Før søknaden blir behandlet sendes den ut på høring til Politiet, Helse og Omsorgsavdelingen og Skatt for uttalelse. Søknader om serveringsbevilling behandles politisk, av Formannskapet. Ved skjenkebevilling: Kommunen har skjønnsmessig adgang til å avslå en søknad om salgsbevilling, dersom det foreligger alkoholpolitiske hensyn og/eller andre saklige tungtveiende hensyn som taler mot innvilgelse. Det vil si at søknaden kan avslås selv om kravene til de involverte er oppfylt. Ved vurdering om bevilling bør gis, kan kommunen blant annet legge vekt på antall salgs- og skjenkesteder, stedets karakter, beliggenhet, målgruppe, trafikk- og ordensmessige forhold og hensyn til lokalmiljøet for øvrig. Det kan legges vekt på om bevillingssøker og andre sentrale personer er egnet til å ha bevilling. Grane kommunes retningslinjer legges også til grunn for vurdering av om bevilling bør gis. Klageadgang Om du ikke er fornøyd med resultatet i vedtaket, kan dette påklages i henhold til forvaltningslovens alminnelige bestemmelser om klage på enkeltvedtak. Klage må være sendt til Grane kommune innen 3 uker fra du mottok vedtaket. Dersom kommunen mener at vedtaket skal opprettholdes, sendes saken videre til Statsforvalteren i Nordland for endelig vurdering. Benytt gjerne vårt elektroniske skjema ved innsending av klage. Gebyr Dette gjelder ved skjenkebevilling på serveringsstedet: Alle som har alminnelig skjenkebevilling må hvert år betale et bevillingsgebyr. Størrelsen på gebyret avhenger av hvor mye alkohol som selges. Opplysninger om alkoholsalget skal oppgis i omsetningsoppgave. Omsetningsoppgave må være kommunen i hende innen 10. februar hvert år. Bevillingsgebyret utgjør pr. år minimum kr. 5.500,- for skjenkesteder. Satsene for bevillingsgebyret finnes i alkoholforskriften. (reguleres årlig) Gebyret tilfaller kommunen. Åpningstider / Skjenketider i Grane Dette gjelder ved skjenkebevilling på serveringsstedet: Dette er Grane kommunes ytre ramme for skjenketider, virksomhetens skjenketider må fastsettes innenfor disse rammer: Skjenking av alkoholholdig drikk gruppe 1 og 2 kan skje fra kl. 08.00 til 02.00. Skjenking av alkoholholdig drikk gruppe 3 kan skje fra kl. 13.00 til 02.00. Konsum av utskjenket alkoholholdig drikk må opphøre senest 30 minutter etter skjenketidens utløp. Publisert av Inger Lise Flotnes Sist endret 07.03.2024 14.48