Forskrift om gravplassvedtekter til høring og offentlig ettersyn

Grane kirkelige fellesråd sender med dette forslag til Forskrift om gravplassvedtekter til offentlig høring.

Kommentarer eller innspill sendes til kirkevergen@grane.kommune.no innen 8. juni 2025.

Forskrift om gravplassvedtekter, Gran kommune, Nordland 

Fastsatt av Grane kirkelige fellesråd, Grane kommune, 1. april 2025 med hjemmel i Lov av 7. juni 1996 nr. 32 og gravplasser, kremasjon og gravferd (gravplassloven) § 14 og § 21 og Forskrift til lov om gravplasser, kremasjon og gravferd av 10. januar 1997 nr. 16 (gravplassforskriften) § 5 og §15a.

Godkjent av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark (dato), jf. Lov av 7. juni 1996 nr. 32 om gravplasser, kremasjon og gravferd (gravplassloven) § 21.

 

§ 1. Definisjoner

Gravplassmyndighet: Grane kirkelige fellesråd, Grane kommune.

Festet grav: Grav som det er inngått eller fornyet festeavtale for.

Festet gravsted: Flere graver som er festet sammen

Ordinær urnegrav: Grav til askeurne med plass til inntil fire urner

Urnegrav i minnelund: Grav til askeurne i minnelund med plass til en urne

Kistegrav: Grav som ivaretar forskriftens krav til størrelse for gravlegging av kister. I en kistegrav kan det også gravlegges urner.

Fredningstid: Tidsrom fra siste gravlegging til graven kan tas i bruk igjen til ny gravlegging

Festetid: Tiden det er avtalt å feste en grav for.

Gravansvarlig: Den som er ansvarlig for tilvist grav.

Fester; Den som står som ansvarlig part i en festeavtale.

Navnet minnelund: Gravfelt med felles minnesmerke med navn og data på de som er gravlagt innenfor urnefeltet

 

§ 2. Ferdsel på gravplassene

Besøkende skal, så vidt det er mulig ferdes gående, jf. Gravplassforskriften § 9, annet avsnitt.

Gravplassmyndighetene kan gi kjøretillatelse ved forespørsel. All kjøring skal skje hensynsfullt.

 

§ 3. Gravplasstilhørighet

Avdøde personer innen kommunen kan gravlegges på Grane kirkegård eller Fiplingdal gravlund

Det har rett til fri grav dersom graven er tilvist. Friperioden tilsvarer gravens fredningstid, som er 20 år.  Avdøde personer som har bodd utenfor kommunen, men har familiær tilhørighet til gravplassene i kommunen betraktes på samme måte som kommunens egne innbyggere.

Avdøde personer fra andre kommuner som ikke har nær familietilhørighet til gravplassene i Grane betaler fastsatt avgift for gravlegging.

 

§ 4. Fredningstid

Fredningstid for graver på kirkegårdene i Grane er 20 år.

 

§ 5. Stenging for kistegravlegging

Grane kirkegård, gravfelt C er stengt for kistegravlegging pga. jordforhold.

 

§ 6. Feste av grav med mere

Når ei kistegrav tas i bruk er det anledning til å feste grav ved siden av. Det kan festes inntil to graver i tillegg til den som tas i bruk. Disse gravene utgjør da ett gravsted.

Ved bruk av ordinær urnegrav kan det også festes grav ved siden av.

 

Ved feste av grav ved siden av graven som tas i bruk er festetiden 20 år. Når festetiden er over kan graven/ gravstedet festes for nye 5 år av gangen. Når det er gått 60 år etter siste gravlegging kan festet ikke fornyes uten spesielt samtykke fra gravplassmyndigheten. Fester varsles ved brev 6 mnd. i forveien.

 

Er festet ikke blitt fornyet innen 6 mnd. etter forfall faller graven/ gravstedet tilbake til gravplassen.

 

Innbetalt festeavgift betales kun tilbake hvis tilbakebetaling følger av bindende rettsregler, eller det foreligger særlige grunner.

 

Ingen kan gravlegges i en grav uten gravansvarlig eller festers samtykke. Dersom gravansvarlig eller festers samtykke til bruk av grav ikke kan innhentes, kan gravplassmyndigheten ta avgjørelse om gravlegging. Fester plikter å melde adresseforandring.

 

§ 7. Grav og gravminne

Ved åpning av grav kan jordmasser legges på omkringliggende graver og gravutstyr midlertidig flyttes. Gravplassmyndigheten sørger for istandsetting igjen, planerer og sår gress.. Montering av gravminne kan gjøres 6 mnd. etter gravlegging. På urnegraver kan det monteres umiddelbart etter urnenedsettelse. Graven skal merkes med kors med navn i påvente av gravminne.

Gravminnet plasseres i bakkant av den første graven som tas i bruk og blir stående der.

 

§ 8. Dispensasjon fra vedtektene

Gravplassmyndigheten kan i særlige tilfeller og innenfor rammen av gravplassloven og gjeldende forskrifter fravike gravplassvedtektene.

 

§ 9. Plantefelt

Foran graven er det anledning til å opparbeide et plantefelt/ blomsterbed. Dette kan ikke være bredere enn gravminnets bredde og kan ikke stikke lengre frem enn 60 cm målt fra gravminnets bakkant. Det skal ikke plantes vekster som overstiger gravminnets høyde. Det er anledning til å pynte gravstedet med dekorgjenstander og lys. Disse skal fjernes når de ikke lengre er i bruk. Gravlys med batteri sorteres i egen beholder som el-avfall.

 

Det er anledning til å montere planteramme/ bedplate foran gravminnet, eller ramme inn blomsterbedet med annet egnet materiale.

 

§ 10. Plantemateriale

Planter, kranser o. l. skal i hovedsak være komposterbart.

 

§ 11. Stell av grav

Enhver gravansvarlig eller fester har rett og plikt til å stelle den graven vedkommende har ansvar for. Dersom det ikke etableres blomsterbed foran gravminnet vil plantefeltet bli innsådd med gress. Det er gravansvarlig eller fester som skal holde gravminnet i forsvarlig stand. Det kan inngås avtale med kirkelig fellesråd om oppretting og sikring av gravminne, beplantning og stell. Det kan også inngås avtale med privat næringsdrivende dersom noen tilbyr tjenesten og tilbyder har godkjenning fra gravplassmyndighet.

 

§ 12. Navnet minnelund

Ved gravlegging i navnet minnelund påføres navn og data til avdøde på navneplate på felles minnesmerke. Navneplaten er rektangulær, sort, med bronseskrift og det tillates kun navn, fødsels- og dødsdato/ år på hver plate. I navnet minnelund kan det festes en grav i tillegg (reservering) når en grav tas i bruk. Ved feste av grav i tillegg vil ikke nødvendigvis urnegravene komme ved siden av hverandre, men som navneplater ved siden av hverandre på monumentet.

Det vil i særskilte tilfeller være tillatt med symbolsk navneflytting fra ordinære gravfelt til navnet minnelund. Det er fellesrådet som avgjør slike tilfeller.

 

Graver i navnet minnelund kan festes etter fredningstidens utløp, inntil 60 år totalt, som ved ordinære graver. Etter fredningstiden betales ordinær festeavgift.

 

Det betales etableringsavgift for bruk av navnet minnelund. Denne avgiften skal dekke navneplate og beplantning og stell av bed rundt felles monument. Det er ikke anledning til å opparbeide eget plantefelt innenfor minnelunden, men det kan legges ned blomster og tennes gravlys på anviste plasser. For utenbygdsboende som gravlegges i minnelund gjelder samme regler som ved ordinær gravlegging (se § 3).

 

§ 13. Bårerom

Bårerom/ kjølerom stilles til disposisjon for den som sørger for gravferden og skal kun brukes til oppbevaring av den avdøde. Ingen har adgang til bårerommet uten tillatelse fra gravplassmyndighet, og syning kan bare finne sted etter samtykke fra den som sørger for gravferden.

 

§ 14. Næringsvirksomhet

Næringsdrivende som driver virksomhet på gravplassen skal innhente tillatelse fra gravplassmyndighet. Slik virksomhet kan omfatte planting og stell av graver og montering, sikring og vedlikehold av gravminner.

 

§15. Arbeid på gravplassen

Anleggs- og vedlikeholdsarbeid skal skje på hverdager mellom 07.00 – 20.00. Arbeid kan ikke utføres på søn- og helligdager eller på offentlige høytidsdager. Under seremonier stoppes arbeid en time før seremonistart og kan tas opp igjen umiddelbart etter seremonislutt.

 

Næringsdrivende kan kjøre på gravplassen dersom det er nødvendig, men dette må skje hensynsfullt.

 

§ 16. Ikrafttredelse og opphevelse av eldre vedtekter.

Forskriften trer i kraft 30 dager fra kunngjøring i Norsk Lovtidend. Fra samme tidspunkt oppheves vedtektene av 10. 12. 1997 for gravplassene i Grane kommune.